Hjerteløshet er psykiatriens største problem, og det skyldes ikke manglende ressurser

- Vi kan fortsette å late som om dette først og fremst er et ressursproblem. Men vi kan også begynne å se på om det kan være direkte farlig å innrette et system som skal hjelpe mennesker i krise ut fra sykeliggjørende, mekanistiske ideer om menneskesinnet. Psykolog Jonas Vennike Ditlevsen ser et mønster i hvordan inhuman behandling av psykiatriske pasienter setter i gang voldsspiraler som nesten alltid ender med tvang.

Tvang er ikke behandling. Tvang er skadelig medisinering, isolasjon og beltelegging.

- Ofte argumenteres det for at folk går til grunne hvis man ikke bruker tvang, men folk går til grunne med tvang også. Filmskaper Ellen Ugelstad skriver at bruk av tvang i behandlingen ofte blir en syklus av kortsiktige tiltak som ignorerer skadelige langtidseffekter.

Hvis god helse er et mål, bør vi ikke gi elektrosjokk med tvang

- Med de siste årenes nedbygging av medisinfrie alternativer, har psykiatrien altså klart å opprettholde et monopol på helsetjenester i situasjoner der gode råd kan være dyre. Mad in Norway-redaksjonen reagerer på hvordan psykiatrien får ECT til å fremstå som livreddende behandling når det «å måtte la legen stå og se på» blir ansett som eneste alternativ.

Tommy Winther bygger bro mellom normalitet og galskap

- Svært elegant, kortfattet og uten klisjeer, det er slik han møter meg, skriver Hilde Marie Rekstad. Med diktsamlingen «Innesperret» drar Tommy Winther oss inn i en spirituell og fargerik forestilling, et godt stykke bort fra den verden de fleste av oss kjenner til.

Synlige tegn på leger som gjerne vil jobbe annerledes

- Frigjøring fra traumatiske opplevelser må skje gjennom relasjonelle og sosiale prosesser. Svenn Erik Knutsen lovpriser TV2-dokumentaren «Uten synlige tegn», men savner bedre alliansebygging i hjelpen av unge med «uforklarlige» helseutfordringer.

Har antipsykotika effekt mot akutt psykose?

Psykiater Trond Aarre tviler på effekten av antipsykotika mot akutt psykose: - Dei skuffande funna frå dei vitskaplege studiane gjer at vi ikkje lenger kan ta for gjeve at midla har meiningsfull effekt for dei fleste som er plaga med psykose. Midla har dessutan ein rad uønskte verknader som ein lyt halde opp mot den diskutable nytteverdien.

Tidsskriftet Psychotherapy and Psychosomatics forfaller redaksjonelt. Det er dårlige nyheter for oss alle.

Robert Whitaker skriver om hvordan et vitenskapelig tidsskrift avslørte farmasøytiske egeninteresser i forskning der skadelige virkninger av antidepressive medikamenter ble underslått: - Ånden av uavhengig tenkning, og friheten til å publisere funn og kliniske observasjoner som kunne rokke ved konvensjonelle oppfatninger, forble til stede gjennom Favas tretti år som sjefredaktør, skriver han.

Tvang i psykiatrien: en regresjon eller en åpning mot framtiden?

Staten senker terskelen for tvangsbruk i psykiatrien: - Dersom psykiatrien skal tre inn i en ny tid, trenger den intet annet enn en radikal omstrukturering, en symbolsk dødsprosess. Noe annet er ikke en åpning mot framtiden, men snarere en regresjon til en kolonialistisk og mørk fortid; en tid som tilhører historiens skraphaug, skriver filosof Farhan Shah.

En bok som forklarer hvorfor investering i omsorg og relasjoner er livsviktig for et...

- Det finnes altså ingen moral igjen når de økonomiske modellene har blitt vår politikk. Men det har de blitt. Hilde Marie Rekstad ble klokere, men ikke særlig oppløftet, av å lese historien bak New Public Management i Emma Holtens bok «Underskudd».

Psykiatriens hegemoni og epistemiske motstand

- Det er enklere å forestille seg verdens undergang enn en ende på kapitalismen som driver rovdrift på menneskelivet. Filosof Farhan Shah ser hvordan psykiatrien klamrer seg til utdaterte paradigmer, og får kritikk av det bestående til å fremstå synonymt med å kritisere sunn fornuft.

Velskrevet om Orkidébarn: – Sensitive og intelligente mennesker samfunnet ikke ser verdien av

- Hva om det er de barna vi bekymrer oss mest for som er de som har best forutsetninger for å lykkes? Barnelegen W. Thomas Boyce ser løvetann- og orkidébarn som ytterpunkter på en glidende akse. Gunn Helen Kristiansen har lest boka - og fant seg selv på aksen.

Å finne genetiske forklaringer på atferd er psykiatriens hellige gral

- Hva vil vi bruke kunnskapen om eventuelt «annerledes» gener til? Kan vi risikere stigmatisering, at noen regnes som genetisk underlegne eller utilregnelige, uavhengig av hvordan biologien slår ut i adferd? Professor emerita Ragnfrid Kogstad stiller spørsmål om hva vi vil oppnå med en forskning som til dags dato ikke har hjulpet en eneste pasient.

Ville så gjerne ta imot hjelp – kom i en voldsspiral som eskalerte til...

Hilde Marie Rekstad omtaler Johanne Rogndals bok «Instukid»: - Det er helt ufattelig å lese om hvordan isolat og beltelegging ble løsningen når det hun skulle hatt var emosjonell ledelse og trygg voksenkontakt.

De mente de burde få fortsette å stabilisere «Bjørn»

Vant rettssak mot staten etter 15 år med tvangsmedisinering for en sykdom han sannsynligvis ikke hadde: - Vi er mange som har skjønt at dette er feil, sier mannens advokat Erlend Efskind.

Ber oss lytte til kroppen: – Ansvaret for å finne deg selv er ditt,...

Hilde Marie Rekstad har lest Gabor Matés bok «Når kroppen sier nei»: - Med en aksepterende og medfølende holdning til oss selv og andre viser Maté at vi kan endre vår egen biologi, redusere stress og få bedre helse.