Hjerteløshet er psykiatriens største problem, og det skyldes ikke manglende ressurser

- Vi kan fortsette å late som om dette først og fremst er et ressursproblem. Men vi kan også begynne å se på om det kan være direkte farlig å innrette et system som skal hjelpe mennesker i krise ut fra sykeliggjørende, mekanistiske ideer om menneskesinnet. Psykolog Jonas Vennike Ditlevsen ser et mønster i hvordan inhuman behandling av psykiatriske pasienter setter i gang voldsspiraler som nesten alltid ender med tvang.

Tvang er ikke behandling. Tvang er skadelig medisinering, isolasjon og beltelegging.

- Ofte argumenteres det for at folk går til grunne hvis man ikke bruker tvang, men folk går til grunne med tvang også. Filmskaper Ellen Ugelstad skriver at bruk av tvang i behandlingen ofte blir en syklus av kortsiktige tiltak som ignorerer skadelige langtidseffekter.

Har antipsykotika effekt mot akutt psykose?

Psykiater Trond Aarre tviler på effekten av antipsykotika mot akutt psykose: - Dei skuffande funna frå dei vitskaplege studiane gjer at vi ikkje lenger kan ta for gjeve at midla har meiningsfull effekt for dei fleste som er plaga med psykose. Midla har dessutan ein rad uønskte verknader som ein lyt halde opp mot den diskutable nytteverdien.

Tvang i psykiatrien: en regresjon eller en åpning mot framtiden?

Staten senker terskelen for tvangsbruk i psykiatrien: - Dersom psykiatrien skal tre inn i en ny tid, trenger den intet annet enn en radikal omstrukturering, en symbolsk dødsprosess. Noe annet er ikke en åpning mot framtiden, men snarere en regresjon til en kolonialistisk og mørk fortid; en tid som tilhører historiens skraphaug, skriver filosof Farhan Shah.

Psykiatriens hegemoni og epistemiske motstand

- Det er enklere å forestille seg verdens undergang enn en ende på kapitalismen som driver rovdrift på menneskelivet. Filosof Farhan Shah ser hvordan psykiatrien klamrer seg til utdaterte paradigmer, og får kritikk av det bestående til å fremstå synonymt med å kritisere sunn fornuft.

Å finne genetiske forklaringer på atferd er psykiatriens hellige gral

- Hva vil vi bruke kunnskapen om eventuelt «annerledes» gener til? Kan vi risikere stigmatisering, at noen regnes som genetisk underlegne eller utilregnelige, uavhengig av hvordan biologien slår ut i adferd? Professor emerita Ragnfrid Kogstad stiller spørsmål om hva vi vil oppnå med en forskning som til dags dato ikke har hjulpet en eneste pasient.

Det er ikke «sykdommen» som tar liv – det er behandlingen

Erfarer Gunn Helen Kristiansen mener psykiatrien har rotet seg inn i en blindgate med svakt vitenskapelig grunnlag: - Hos meg forsterker antipsykotiske medikamenter svingningene jeg mestret før, skriver hun.

Fortell kroppen din at den er sterk

- Kroppen har sitt eget medisinlager som lindrer smerter, gir deg velvære og ekstra krefter når det trengs. Forskningsjournalist Åse Dragland beskriver en vei til selvhelbredelse gjennom måten vi tenker og kommuniserer på.

Rastløse barn – en psykiatrisk lidelse eller trang til eksistensiell utforsking?

- Vi mister rett og slett en hel generasjon av barn som blir dopet ned og gjort eksistensielt numne i møte med livets spenninger og utfordringer. Filosof Farhan Shah tegner et dystert bilde av hvor samfunnet er på vei når barn blir fratatt muligheten til å utvikle seg på deres egne premisser.

Menneskefiendtlig proposisjon

- Han som fant opp lobotomien fikk nobelprisen i medisin i 1949. Nå velsignes ødeleggelse av hjernen vår med kjemisk lobotomi og hjernepiller. Sosionom og journalist Lars Olle Engaas kommenterer Regjeringens forslag om å stramme skruen i psykiatrisk behandlingsmakt.

Refleksjoner etter menneskerettighetssaken om tvangsbehandling i Oslo tingrett

- Pasienter som tvangsmedisineres er i praksis rettsløse, derfor er denne saken veldig viktig. Siv Helen Rydheim kjente på et ekstra emosjonelt trykk da hun fulgte rettssaken til Inger-Mari Eidsvik.

Bevisstheten – en ubrukt ressurs i norsk helsevesen

- I en tid hvor psykiske helseproblemer øker kraftig og helsesystemets ressurser er begrenset, må vi bruke tid og energi på å forstå mennesket på et dypere nivå og utvikle våre indre ressurser. Et knippe fagpersoner mener bevissthetspraksiser kan forløse personlig vekst og bidra til helhetlig helse.

Hvis psykose ikke er sykdom, hva gjør vi da?

Mistet jobben i barselpermisjon, fikk hallusinasjoner, ble tvangsinnlagt og satt på antipsykotiske medikamenter. – Jeg trengte bare ro og hvile for å komme meg, men ble isteden dopet ned og mistet all fornuft. Gunn Helen Kristiansen hevder medikalisert psykiatri er mobbing satt i system.

Innenfra det nevro-vitenskapelige fagmiljø: Peter Sterling svarer Awais Aftab

Peter Sterling gir her et tilsvar på Awais Aftabs kritikk på et essay om manglende nevrofysiologisk grunnlag for en årsakssammenheng mellom anatomiske eller nevrofysiologiske fenomener og psykiske lidelser.

Tale til psykiatrien

Fra hun var liten hadde Turid sett psykiatrien utenfra, men etter en livskrise ble hun selv en pasient. Her forteller hun hvor betydningsfullt det har vært å holde fast i hennes historier om det å være frisk.