Å finne genetiske forklaringer på atferd er psykiatriens hellige gral

- Hva vil vi bruke kunnskapen om eventuelt «annerledes» gener til? Kan vi risikere stigmatisering, at noen regnes som genetisk underlegne eller utilregnelige, uavhengig av hvordan biologien slår ut i adferd? Professor emerita Ragnfrid Kogstad stiller spørsmål om hva vi vil oppnå med en forskning som til dags dato ikke har hjulpet en eneste pasient.

Det er ikke «sykdommen» som tar liv – det er behandlingen

Erfarer Gunn Helen Kristiansen mener psykiatrien har rotet seg inn i en blindgate med svakt vitenskapelig grunnlag: - Hos meg forsterker antipsykotiske medikamenter svingningene jeg mestret før, skriver hun.

Fortell kroppen din at den er sterk

- Kroppen har sitt eget medisinlager som lindrer smerter, gir deg velvære og ekstra krefter når det trengs. Forskningsjournalist Åse Dragland beskriver en vei til selvhelbredelse gjennom måten vi tenker og kommuniserer på.

Rastløse barn – en psykiatrisk lidelse eller trang til eksistensiell utforsking?

- Vi mister rett og slett en hel generasjon av barn som blir dopet ned og gjort eksistensielt numne i møte med livets spenninger og utfordringer. Filosof Farhan Shah tegner et dystert bilde av hvor samfunnet er på vei når barn blir fratatt muligheten til å utvikle seg på deres egne premisser.

Menneskefiendtlig proposisjon

- Han som fant opp lobotomien fikk nobelprisen i medisin i 1949. Nå velsignes ødeleggelse av hjernen vår med kjemisk lobotomi og hjernepiller. Sosionom og journalist Lars Olle Engaas kommenterer Regjeringens forslag om å stramme skruen i psykiatrisk behandlingsmakt.